Türk müteahhitler, yurt dışında 28,6 milyar dolarlık yeni proje üstlendi

Türk Müteahhitler Yurt Dışında 28,6 Milyar Dolarlık Yeni Proje Üstlendi

Ankara (İGFA) – Türkiye’nin en rekabetçi hizmet alanlarından olan yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Türk müteahhitler, küresel ekonomik ve jeopolitik zorluklara rağmen 2024 yılında 28,6 milyar dolarlık proje üstlendi.

Sektörün 2024 yılı yurt dışı performansı ve 2025 yılı vizyonu ile hedefleri, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ev sahipliğinde ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla, TMB Başkanı M. Erdal Eren ile Türk Müşavir, Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı İrfan Aker’in yer aldığı “Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı”nda ele alındı.

Önemli Pazarlardaki Sorunlara Rağmen Büyük Başarı

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Bolat, uluslararası müteahhitlik sektörünün, ülkemizin ekonomik gücünü ve uluslararası itibarını pekiştiren temel taşlardan biri olduğunu vurguladı. Türk yurt dışı inşaat sektörünün aynı zamanda ülkemizin temsilinde de kritik bir görevi ifa ettiğini kaydeden Bakan Bolat, “Türk inşaat şirketleri, uzun yıllardır yurt dışında gerçekleştirdiği projelerle dünyanın da en prestijli firmaları arasında yer almayı başarmışlardır” dedi.

Yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2024 yılını, 28,6 milyar dolar gibi ciddi bir toplam proje değeri büyüklüğü ile kapattığını dile getiren Bakan Bolat, “Ekonomik konjonktür ve Rusya-Ukrayna çatışması gibi en önemli pazarlarımızı doğrudan etkileyen sorunlara rağmen bu proje büyüklüğünün yakalanmasını büyük bir başarı olarak görüyoruz. 2024’teki ilk 10 pazarımıza baktığımızda, Suudi Arabistan’ın birinci sıraya yerleştiğini, uzun yıllardır birinci olan Rusya’nın geriye düştüğünü, Orta Doğu’dan ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Irak; Afrika’dan Uganda, Gabon ve Cezayir, Avrupa’dan Polonya ve Romanya; Türk Cumhuriyetlerinden ise Kazakistan’ın sıralamada yer aldığını görüyoruz. Bölgesel olarak değerlendirme yaptığımızda, 2024 yılında proje bedelinin yüzde 44,7’sini Orta Doğu, yüzde 29,8’ini Afrika, yüzde 13,2’sini ise BDT bölgesindeki projeler oluşturmaktadır. Peşinden Avrupa, Amerika ve Asya gelmektedir. 2023 yılında ise BDT bölgesi birinci, Avrupa ise ikinci sıradaydı.” dedi.

Toplam Proje Büyüklüğü 534 Milyar Dolara Ulaştı

Bugün itibarıyla, dünyanın 137 ülkesinde 533,8 milyar doların üzerinde 12 bin 461 müteahhitlik projesinde Türk şirketlerinin tercih edildiğini kaydeden Bakan Bolat, “Uzun yıllardır ülkemiz yıllık uluslararası müteahhitlik gelirlerinden en çok pay alan ilk on ülke arasında yer almaktadır. Dünya inşaat sektörünün etkin yayınlarından biri olan ENR (Engineering News-Record) Dergisi’nin 2024 yılındaki listesinde ülkemiz, müteahhitlik şirketi sayısına göre 43 firma ile Çin’den sonra ikinci sırada gelmektedir. Uluslararası gelirlere göre ise 8. sırada bulunmaktadır. Sektörün uluslararası arenada eriştiği seviye bizleri gururlandırıyor.” dedi.

Bakan Bolat, teknik müşavirlik sektörü ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, zorlu yıllar için sektör hedeflerinin yıllık 200 milyon dolarlık bir proje büyüklüğünü yakalamak olduğunu belirtirken, “Hedefimizden az da olsa aşağı yönlü bir sapma mevcut. 2025 yılında bunu telafi edeceğimize inanıyorum” dedi.

‘Yavaşlatılan Projelerde Tasfiye Hakkı Getirilmeli’

Bu arada Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren ise 2024 yılında inşaat sektörü olarak yurt içinde ilgili Bakanlıklar ile birlikte deprem bölgesindeki yaraların sarılması ve bölgenin yeniden imarı için çalıştıklarını ifade etti.

“Kamuda Tasarruf ve Tedbir Paketi” çerçevesinde yurt içinde sınırlandırılan faaliyetlerin yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ile telafi ettiklerini dile getiren Başkan Eren, “Ancak yavaşlatılan veya tümden durdurulan kamu projelerinin müteahhitlerine tasfiye hakkı verilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” diye konuştu.

Teknik müşavirlik hizmetleri için öncelikle iç pazarda talep geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Türk Müşavir, Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı İrfan Aker de, kamu yatırımlarının planlama ve gerçekleşmesinde, her türlü yatırım projesinin geliştirilmesinde ve yapıların üretilmesinin her aşamada Türk teknik müşavirlik firmalarından yararlanılması gerektiğini kaydetti.

Related Posts

Suriye Türk vatandaşlarına vize uygulamasını başlattı: Girişler artık ücretli!

Suriye yönetimi, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını yeniden başlattı. Daha önce vizesiz giriş yapılabilen ülkeye artık belirli şartlar ve ücretlerle girilebilecek. Karar, sosyal medyada tartışma yarattı.

İktidara yakın sendikanın bu eylem planı gündem oldu! Siyah kurdele, yemek yememe…

İktidara yakın sendika HAK-İŞ, gelecek hafta işçilerin siyah kurdele takacağını ve işçilerin yemekhane bulunan iş yerlerinde yemek yememeleri yönünde “eylem” kararı aldığını bildirdi.

Kiracılar bu paraları ödemek zorunda değil!

Apartman yönetimlerinin sıkça gündeme getirdiği bir masraf kalemi, kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getirebiliyor. Ancak Yargıtay kararları ve Kat Mülkiyeti Kanunu gereği, bazı ödemeleri apartmanda oturan kiracının değil, doğrudan ev sahibinin üstlenmesi gerekiyor.

“Emekli maaşına ekstra zam yapılabilir” Uzman isim açıkladı

ÖZEL HABER – BARAN YALÇIN AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, 14 bin 469 lira olan SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşının TÜİK’in yüzde 16,67 TÜFE artış oranını dikkate alarak 16 bin 881 liraya yükseltildiğini açıkladı. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, emekli …

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (04 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,8450 liradan alınan dolar, 39,8470 liradan satılıyor. 47,0020 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0040 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,8440, avronun satış fiyatı ise 46,9010 lira olmuştu.

Denetimler başladı: O şekilde altın alanlara büyük cezalar yolda!

Kredi kartıyla altın alıp nakde çevirenler mercek altına alındı. Bankalar ve denetim kurumları bu yöntemi kullananlara karşı harekete geçti. Hem kullanıcılar hem de kuyumcular ciddi yaptırımlarla karşılaşabilir.