Bir yer bulalım ‘insandan’ uzak

Mizantrop: Toplumun İkiyüzlülüğüne ve Samimiyetsizliğine Isyan

Efnan Atmaca – Toplumda her zaman var olan mizantrop kavramı, insanlardan uzak durmayı tercih eden ve onların tutumlarını eleştiren kişiyi tanımlar. Bu tercih, aslında bir seçimdir. Yıllar önce bir tanıdığım, kendisini anlamış olamayacağımızı düşündüğüm bir adam, bana şunları söylemişti: “Herkes kedi ya da köpek sevmez, ben ise insanları sevmiyorum. Bu benim tercihim.” Molière’in 1661 yılında yazdığı ve 1666 yılında sahnelenen “Mizantrop” adlı oyunu, bu kavramı en iyi şekilde açıklar. İstanbul Devlet Tiyatroları, “İnsandan Kaçan” adıyla bu oyunu sahnelemektedir.

Aradan yüzyıllar geçmesine rağmen, “İnsandan Kaçan” hala insan doğasını alaylı bir şekilde eleştirmeye devam ediyor. Oyun, Fransız soylularının yalancı nezaketlerini ve çıkar ilişkilerini sorgular. Baş karakter Alceste, kendisini bir mizantrop olarak tanımlar ve toplumdaki ikiyüzlülüğe karşı dürüstlükten yana tavır alarak herkesin maskesini düşürmeye karar verir. Ancak bu durum pek hoş karşılanmaz çünkü insanlar gerçekleri duymaktan hoşlanmazlar. Oyun, seyircilere insan ilişkilerinin karmaşıklığını sorgulatırken, aynı zamanda toplumun yapısını da eleştirir. Cem Emüler’in yönettiği oyun, Molière’in derin analizlerini ve ironisini seyirciyle buluşturarak, insan doğasını sorgulamaya devam ediyor. Seyirciler, sahnede anlatılanları tanıdık diyaloglar ve jestlerle acı bir tebessümle izliyorlar.

Erdem ve İnsan Doğası

Klasik eserlerin zamansızlığı, toplumu ve insanı doğru şekilde gözlemlemelerinden gelir. Molière’in eserlerinde insan doğasının çelişkileri ve zayıflıkları ön plana çıkarılarak, içsel çatışmalar, yanlışlar ve doğrular anlatılır. “İnsandan Kaçan”da, Alceste’in samimiyete ve erdeme olan inancı, samimiyetsizlikle ve çıkar ilişkileriyle savaş açması sonucunda en yakınlarının bile ona destek olmadığını görmesi trajikomik bir biçimde ele alınır. Oyun, insanın içsel gel-gitlerini ustaca dile getirir ve Fuzûlî’nin bir yüzyıl önce söylediği “Boş yere canı yanmaz insanın. Ya bir eksiklik vardır geleceğe dair, ya da bir fazlalık vardır geçmişten gelen” dizelerini akla getirir.

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun yetenekli oyuncuları, Molière klasiğine uygun bir şekilde performans sergileyerek karakterlerin dönüşlerini ve çelişkilerini gözler önüne sererler. Oyunun mesajı zamansız olduğu için her yaşta tekrar izlenmesi gereken “İnsandan Kaçan”, klasikler arasında önemli bir yere sahiptir. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun bu tür eserlere repertuvarında yer vermesi, eğitici bir görevi de yerine getirir.

Related Posts

SON DAKİKA HAVA DURUMU TAHMİNLERİ 29 HAZİRAN 2025 | Yarınki hava nasıl olacak, Pazar günü yağmur yağacak mı? Meteoroloji’den İstanbul ve birçok ile sağanak yağış ile fırtına uyarısı!

Hava durumu tahminleri il il Meteoroloji’nin son dakika raporu ile yayınlandı. İstanbul’da hafta ortasından itibaren 35 derecenin üzerine çıkan sıcak hava yerini sağanak yağışa bırakacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre, Pazar günü Marmara Bölgesi’nde Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da kuvvetli rüzgar etkili olacak. Aynı zamanda, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Ordu çevreleri ile Giresun’un iç kesimlerinde sağanak yağış görülecek. Meteoroloji’den yapılan açıklamada, “Rüzgarın, Marmara’nın güneyi ile Kuzey ve Kıyı Ege’de kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.” ifadeleri yer aldı. Peki, Pazar günü hava nasıl olacak? Yarın İstanbul’da yağmur var mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 29 Haziran hava durumu değerlendirmeleri.

Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

AÖL öğrencileri, açık lisenin 3. dönem sınav takvimine odaklandı. Açık Öğretim Lisesi (AÖL) 3. dönem sınav tarihleri yayımlanan takvimle duyuruldu. Peki, Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

En uzun gün ne zaman, bugün mü? 21 Haziran gündönümü nedir, ünler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte cevabı

21 Haziran tarihinin gelişiyle birlikte en uzun gün ne zaman, bugün mü? sorusunun cevabı merak edilip araştırılmaya başladı. Öte yandan yaz gündönümü nedir, günler ne zaman kısalmaya başlayacak? sorusu da en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılan 21 Haziran, yaz gündönümü olarak biliniyor. Bu tarihte Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanıyor. Peki, en uzun gün ne zaman, bugün mü? 21 Haziran gündönümü nedir, günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte, ayrıntılar.

ÖSYM GÖREVLİ ÜCRETLERİ 2025 YKS SINAVI || ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL? Salon başkanı ücreti ne kadar?

Üniversite sınavı 2025 TYT oturumu sona erdi. 22 Haziran’da ise 2025 YKS AYT ve YDT oturumları gerçekleşecek. YKS görevli ücreti 2025 ne zaman yatar sorusu sınavda görev alan öğretmenlerin odaklandığı konulardan oldu. Gözetmen, salon başkanı, gözetmen yardımcısı, bina sınav sorumlusu gibi görevlerde bulunanlar ÖSYM sınav görevli ücretleri araştırmalarına hız kazandırdı. Sınav görevli ücretleri de bu sınavlarda yer alan kişilerin hesaplarına belirlenen tarihlerde yatırılıyor. Gözler şimdi ÖSYM görevli ücreti ödeme tutarları ve tarihlerine çevrildi. Peki, ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL? ÖSYM salon başkanı ücreti ne kadar? İşte, ÖSYM görevli ücretleri 2025

Etkinlik haftasında çocuklarla beraber

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu Cumhuriyet Ortaokuluna sürpriz ziyaret gerçekleştirerek öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin ardından Mado Kadriye Kanbur İlkokulunu ziyaret etti ve öğrencilerin etkinliklerine katıldı.

ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri açıklandı mı? ATA AÖF bütünleme sınav giriş belgesi ne zaman yayımlanacak?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi (ATA AÖF) bahar dönemi bütünleme sınavları için geri sayım başladı. Peki, ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri açıklandı mı? ATA AÖF bütünleme sınav giriş belgesi ne zaman yayımlanacak?