Antarktika’nın derinliklerinde bilinmeyen bir dünya: Deniz domuzu, deniz örümcekleri ve deniz kelebeği…

Antarktika’nın Derinliklerinde Keşfedilen Benzersiz Deniz Canlıları

Antarktika’nın derinliklerinde yapılan keşifler, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Ekiplerin karşılaştığı en ilginç türlerden biri, pembe ve şişkin yapısıyla dikkat çeken “deniz domuzları” oldu. Bu canlılar, aslında deniz hıyarlarının bir türü olarak biliniyor. 4 ila 15 santimetre arasında değişen uzunlukları, tombul vücutları ve kısa bacaklarıyla minyatür bir domuza benziyorlar. Deniz domuzları, bin ila 6 bin metre derinliklerde yaşayarak “deniz karı” adı verilen üst katmanlardan aşağı düşen organik maddelerle besleniyorlar.

Diğer bir ilginç tür ise avuç içi kadar olan dev deniz örümcekleri. Gerçek örümceklerle benzerlik göstermeyen bu canlılar, ince bacakları ve minik gövdeleriyle deniz tabanında yaşamlarını sürdürüyorlar. Bacak açıklıkları 51 santimetreye kadar ulaşabilen bazı türler, organlarının bir kısmını bacaklarının içinde barındırıyor.

Keşifler arasında yer alan diğer bir canlı ise deniz yıldızlarıydı. Bazılarının yemek tabağı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor. Profesör Jan Strugnell’e göre, bu sıra dışı canlıların bazıları, bilim dünyası için tamamen yeni türler olabilir.

Denizden çıkarılan bu kırılgan canlıları canlı tutmak için kullanılan özel bir su tankı olan “ıslak havuz”da gözlemleyen araştırmacılar, deniz kelebeği de dahil olmak üzere birçok canlıyı yakından inceleme fırsatı buldu. Deniz kelebeği, aslında bir tür deniz salyangozu olup, şeffaf ve zarif yapısıyla dikkat çekiyor. Suyun içinde adeta uçar gibi hareket eden bu canlı, gemideki akvaryumda yumurta bırakarak bu türün yumurtlama ve gelişim sürecini detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağladı.

RSV Nuyina gemisi, sadece canlıları toplamakla kalmadı. Araştırmacılar, Denman Buzulu’nun kenarındaki deniz suyunun sıcaklık, tuzluluk, oksijen oranı ve metal seviyelerini ölçerek bölgenin çevresel değişimini inceledi. 1996 ile 2018 yılları arasında 5 kilometre geri çekilen buzul, Doğu Antarktika’nın en hızlı eriyen buz kütlesi olarak biliniyor.

Oşinograf Laura Herraiz Borreguero’ya göre, elde edilen veriler, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılan iklim modellerinin doğruluğunu test etmek adına büyük öneme sahip: “Sistem değişiyor. Bu değişimi gözlemlemek, uyum ve azaltım stratejilerimizin sağlam temellere dayanması açısından kritik.”

Related Posts

Dev asteroidin Ay’a çarpma ihtimali giderek artıyor

Bir dönem Dünya’ya çarpma ihtimali gündeme gelen, ama daha sonra rotasını Ay’a çeviren 2024 YR4 asteroidinin, uydumuza çarpma ihtimali giderek artıyor.

Xbox Games Showcase 2025’te hangi oyunlar tanıtıldı?

Xbox Games Showcase 2025 etkinliği birkaç gün önce gerçekleştirildi. Onlarca oyun etkinlik kapsamında tanıtıldı.

Sosyal medyayı sallayan Google Veo 3 Türkçe kullanıma açıldı! Peki nasıl kullanılır?

Son günlerde sosyal medya platformlarına damga vuran Google’ın ultra gerçekçi videolar oluşturan yapay zekası Veo 3 Türkçe kullanıma açıldı. Veo 3 fiyatı, özellikleri ve bilmeniz gereken tüm detaylar.

Elektriklide yüzde 10 matrahı güncellensin

Elektrikli araçlarda teşvik niteliğindeki yüzde 10 ÖTV avantajı devam ederken otomotiv sektörü hareketli kur sebebiyle fiyatlamada zorlanmaya başladı. Dönüşüm için bu avantajın devam etmesi gerektiğini belirten Hyundai Motor Türkiye Genel Müdürü Murat Berkel, “Elektrikli araç sunan markalar olarak sıkıştık artık. Bu kadar kur artıp fiyatları bu sınırlarda tutmaya çalışmak çok zor. Matrah güncellenip avantaj devam etmeli” dedi.

Android 16 Beta yayınlandı; nasıl olacak?

Android cihazlar için bir süredir beklenen yeni güncellemenin beta sürümü yayınlandı.

GTA 6 tekrar ertelenir mi?

GTA 6’nın çıkışının gelecek yılın mayıs ayına ertelenmesi, ikinci bir erteleme daha olur mu sorusunu sordurdu. Take-Two CEO’su Strauss Zelnick ise konu hakkında merak edilenleri yanıtladı.