Sessiz tehdit: gut hastalığı eklem sağlığınızı nasıl bozuyor?

Gut Hastalığı ve Tedavisi Hakkında Doç. Dr. Nuh Ataş’tan Önemli Bilgiler

Gut hastalığının, vücutta ürik asit düzeyinin artması sonucu ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Nuh Ataş, “Günümüzde sıkça karşılaşılan romatizmal hastalıklardan biri olan gut, özellikle eklem sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Ürik asit, normalde idrar yoluyla vücuttan atılması gereken bir maddedir. Ancak, fazla üretildiğinde ya da böbrekler yoluyla yeterince atılamadığında eklemlerde kristal formunda birikir. Bu kristaller, bağışıklık sistemini uyarak iltihaplı ataklara yol açar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“En Sık Ayak Başparmağını Etkiliyor”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığı genellikle ayak başparmağında ani başlayan yoğun ağrı, şişlik ve kızarıklıkla kendini gösterir. Ancak diz, ayak bileği, dirsek gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Hastalar genellikle gece saatlerinde başlayan şiddetli ağrılarla acil servise başvururlar. Bu ataklar zamanla sıklaşabilir ve uygun tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi.

“Beslenme Alışkanlıkları Hastalığı Tetikleyebilir”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığının tetikleyicileri arasında kırmızı et, deniz ürünleri, alkol ve fruktoz içeren içeceklerin aşırı tüketiminin önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Bu gıdalar vücuttaki ürik asit seviyesini artırarak ataklara neden olmaktadır. Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla hastalık riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtti” ifadelerini kullandı.

“Doğru Tedaviyle Kontrol Altına Alınabilir”

Gut hastalığının uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Nuh Ataş, “Erken teşhis konulan hastalarda, uygun ilaç tedavisi ile hem ataklar azaltılabilir hem de eklem hasarı önlenmiş olur. Bu nedenle, özellikle ani ve şiddetli eklem ağrısı yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına başvurması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!