Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun dünkü toplantısında, politika faiz oranı %46 seviyesinde sabit tutulurken gecelik borçlanma faiz oranı da %44,5’te sabit kaldı. Bu karar, ekonomi çevrelerinde farklı görüşlere neden oldu. Ekonomist İris Cibre, sosyal medyada faiz indirilmemesine eleştirilerde bulundu.

FAİZ POLİTİKASI VE ENFLASYON

Cibre, mevcut faiz politikasının enflasyonu artırdığını belirterek, “Yüksek faiz oranlarıyla para arzı artıyor, ancak kredi kullanımı düşüyor. M3 yüzde 43 arttı, M2 ise yüzde 38. Aradaki 5 puandaki fark tamamen faiz getirisinden kaynaklanıyor. Bu durum tarihimizde bir ilk” şeklinde ifade etti.

Ekonomist Cibre, “Gerçeği inkar etseniz de, veriler yüksek reel faize işaret ediyor ve bu da enflasyonu artırıyor” dedi.

DÖVİZ KURU İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER

Cibre, döviz kuru politikasına da değinerek, geçen hafta döviz kuru artışını gözlemlediğini ve bu durumun birkaç gün sürdüğünü belirtti. “Döviz kuru son 30 günde yüzde 2 arttı. Ancak carry getirisi hala yüzde 1,5. Yani, yerli ve yabancı yatırımcılara net kazanç sağlarken, döviz kuru da artıyor” dedi.

ŞİRKETLERİN DURUMU KAYGI VERİCİ

Ekonomist Cibre, Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonunun yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu ve son bir yılda şirketlerde 85 milyar dolarlık döviz açığı pozisyonu oluştuğunu açıkladı.

Cibre, faiz oranlarının bu seviyelerde kalması durumunda şirketlerin daha fazla işten çıkarma, konkordato ve iflas haberi alabileceğini öngördü.

‘FAİZ İNDİRİLSEYDİ…’

Uzman, faiz indirilmesi durumunda reel sektörde faaliyetlerin artabileceğini, işten çıkarmaların ve konkordato başvurularının ertelenebileceğini savundu. “Faiz indirseydiniz, carry getirisini azaltır, döviz kurlarını stabil hale getirir ve enflasyonu kontrol altına alırdınız” diye ekledi.

Cibre, ekonomi yönetiminin başlangıçta yavaş faiz artışı, belirsiz kur politikası ve yetersiz mali tasarruf politikaları uyguladığını ancak yapısal reformların gerçekleştirilmesi durumunda bu hataların önemsiz hale geleceğini belirtti.

TLRef faiz oranının bugün %47 olduğunu vurgulayan ekonomist Cibre, bunun sebebini Merkez Bankası’nın dolar satışlarına bağladı.

Related Posts

Euro rekor kırdı, altın yükselişe geçti!

Alım-satım yapacakların ve yatırımcıların gözü piyasalarda. Altında son günlerin en büyük yükselişi gerçekleşirken, döviz kurunda euro ralli yaptı. Gün bitimine doğru yükselişe geçen kur ve altında güncel tablo şöyle: Dolar yüzde 0,08 ile 39,8427 TL …

Temmuz ayında hükümet zam yağdıracak: Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik…

Temmuz ayıyla birlikte birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Enflasyon verileri sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Gözler yeni kararlarda.

Altın alıcıları dikkat: Gram altında düşüş sonrası yeni tahmin ne?

Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test ettikten sonra düşüş trendine girdi. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında ateşkesin sağlanmasıyla fiyatlarda düşüş derinleşti. Peki altın fiyatlarında gerileme sürecek mi?

Ünlü ekonomistten çarpıcı uyarı: ‘Bir iki ay altın…’

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, bu hafta piyasalarda CHP davası ve enflasyon verisinin yön belirleyeceğini söyledi. Eryılmaz, altın fiyatlarında kısa vadede baskının devam edeceğine dikkat çekti.

Heyecanlandıran açıklama geldi, ilk fiyatlar belli oldu!

Armut üretiminde önde gelen Bursa’nın Gürsu ilçesinde santa maria cinsi armut, dalında kilosu 35-40 liradan alıcı buluyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl santa maria armudunda 45 bin ton, devecide 50 bin ton, şeftali ve nektarinde …

İndirim sevinci kısa sürdü! Akaryakıta dev zam göründü

Sürücülerin ucuz mazot sevinçleri kursaklarında kaldı. Motorinin litre fiyatlarına 28 Haziran Cumartesi gününden itibaren 1 lira 14 kuruş zam geliyor. Yeni fiyatla birlikte İstanbul’da motorinin litre fiyatı 50 lirayı geçecek. Akaryakıt …