Trump’ın Doğuştan Vatandaşlık Yasağı Kararı Mahkemede
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın, doğum yoluyla vatandaşlığı sona erdirme kararı, Yüksek Mahkeme’de senatörler arasında tartışmaları beraberinde getiriyor.
Trump, göçmenlik ve diğer konulardaki gündemini ilerletmeyi hedefleyen bir dava kapsamında, doğuştan vatandaşlığı sona erdirme teklifini ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı.
BBC’nin haberine göre, mahkemede, alt mahkemelerin tüm ülke için başkanlık emirlerini engelleyip engelleyemeyeceği konusunda yargıçlar arasında anlaşmazlık yaşanıyor. Taraflar arasında bir fikir birliği olmadığı belirtiliyor.
ABD başsavcısı, alt mahkemelerin yetkisini aştığını savunarak bu yetkinin kısıtlanması gerektiğini ifade etti. New Jersey başsavcısı ise, bir grup eyalet adına savunma yaparken, Trump’ın bu kararının yamalı bir vatandaşlık sistemi oluşturacağını dile getirdi.
Birçok hukuk uzmanı, Başkan’ın doğuştan gelen vatandaşlığı sona erdirme yetkisine sahip olmadığını vurgulayarak, bunun ABD Anayasası’nın 14. Değişikliği ile korunduğunu belirtti. Dolayısıyla, Trump’ın bu davayı kazanması durumunda bile, diğer yasal sorunlarla karşılaşabileceği ön görülüyor.
Özellikle 14. değişiklik, “Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan ya da vatandaşlığa kabul edilen ve bu ülkenin yargı yetkisine tabi olan herkes vatandaştır” hükmüne işaret etmektedir. Trump ise kararnamesinde, “yargı yetkisi” ifadesinin, otomatik vatandaşlığın belgesiz göçmenlerin çocukları ya da ülkede geçici olarak bulunan kişiler için geçerli olmadığını savunmuştu.