Aşırı sıcaklarda yaşamını yitiren hacı adayı sayısı 1000’i geçti

Suudi Arabistan’da 50 dereceyi aşan hava sıcaklığından yaşamını yitiren hacı adaylarının sayısı artıyor…

Mekke’de hava sıcaklığı 50 santigrat dereceyi aşarken resmi verilere göre yaklaşık 1000 hacı adayının yaşamını yitirdiği belirtildi. Havanın öldürücü seviyelerde ısınmasıyla birlikte sosyal medyada paylaşılan görüntülerde çok sayıda cansız bedenin yol kenarlarında olduğu görülüyor. 

İngiliz medyasına konuşan Arap diplomat bugün 58 Mısırlı hacı adayının öldüğünü açıklarken Mısır’dan gelen 658 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Çok sayıda yaşlı hacı adayının yaşamını yitirdiği belirtilirken Endonezya, İran, Senegal, Tunus ve Irak’tan gelen bazı hacı adaylarının yaşamını yitirdiği de açıklandı.

Yetkililer yaşamını yitirenlerin çoğunun doğal sebeplerle öldüğünü söyledi. İngiliz medyasına konuşan bir imam, “Bence Suudi yetkililer hacca gidecek kişi sayısını kontrol etmeye başlamalı. Küresel iklim değişikliği ve hac ibadetinin yaz aylarında yapılması sebebiyle buna  dikkat etmeleri gerek” dedi. 

Geçen ay yapılan bir araştırma hac ibadetinin iklim değişikliğinden etkilendiğini ve her 10 yılda bir hava sıcaklığının 0.4 santigrat derece arttığını ortaya koymuştu. Suudi Arabistan’ın ulusal meteoroloji merkezi Pazartesi günü Mekke’de hava sıcaklığının 51.8 santigrat dereceye ulaştığını duyurmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx