Dünya’nın ortalama sıcaklıklarının daima olarak arttığı bilinen bir gerçek. Bilim insanları, bilhassa kutup noktalarındaki süratli ısı artışı nedeniyle hayli kaygılı.
Dünya’nın ısınmasının insan da dahil pek çok cins açısından yarattığı tehditlerin yanı sıra, gelecekte tüm dünya tehdit altında kalabilir.
Dünyanın ortalama sıcaklığı birinci olarak, 2015 yılında 19. yüzyılın ortalarında kaydedilen sıcaklıklar olarak düşünülen sanayi öncesi düzeylerin 1 derece üzerine çıktı.
1 derece ısınma, yangınlara neden olabiliyor
Geçtiğimiz yedi yıl boyunca, global sıcaklıklardaki artış 1 derece etrafında kaldı ve 2016 ve 2020, kaydedilen en sıcak yıllar oldu.
Bilim insanları, yaklaşık 1 derecelik ısınmanın geçen yıl ABD, Avrupa ve Sibirya’da görülen gibisi görülmemiş orman yangınlarına ve şu anda Hindistan ve Pakistan’ı vuran şiddetli ısı dalgaları üzere değerli olaylara neden olduğunu söyledi.
Artışın devam etme ihtimali çok yüksek
Bilim insanları, önümüzdeki beş yıldan birinde global sıcaklık artışının 1.5 derecenin üstüne çıkma ihtimalinin çok yüksek olduğu konusunda uyardı.
Çalışma ayrıyeten, 2022 ile 2026 ortasındaki sıcaklıkların, sanayi öncesi düzeylere nazaran 1.1 derece ile 1.7 derece ortasında daha yüksek olacağını gösteriyor.
Bu nedenle uzmanlar; gelecekte orman yangınları, çok sıcaklar, seller vb. felaketlerin sıklıkla görüleceği konusunda ikazda bulundu.
2020 yılında Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya nazaran, sera gazı emisyonlarının kıymetli ölçüde azaltılmaması halinde, global sıcaklıklar 2300 yılına kadar 50 milyon yıldır görülmeyen düzeylere ulaşacak.
Çalışmanın ortak muharrirlerinden Profesör James Zachos’a nazaran, global ısınma nedeniyle artan sıcaklıklar, daha evvel kestirim edilenden çok daha yüksek olacak.