Bina, arazi ve emlak için her yıl nizamlı olarak emlak vergisi verilmesi gerekiyor. Emlak vergisinde birinci taksit mayıs ayı içerisinde, ikinci taksit ise kasım ayında ödeniyor. Emlak vergisi ödemelerinin birinci taksitleri için verilen müddet 31 Mayıs’ta sona erecek. Emlak vergisi ödemeleri belediyelerin banka hesap numaralarına EFT yahut havale yoluyla da ödenebiliyor. Birtakım belediyelerin internet siteleri üzerinden vergi ödeme ve borç sorgusu da yapılabiliyor.
Bina, arazi ve yerler sahipleri tarafından her yıl iki taksitle ödenen Emlak vergisinde son gün yaklaşıyor. Gerekli koşulları taşıyan vatandaşlar emlak vergisi ödemesinden muaf tutulabiliyor. Mayıs ayı taksitleri için ise son günler yaklaşıyor.
EMLAK VERGİSİ SON ÖDEME TARİHİ NE VAKİT?
Emlak ve Etraf Paklık Vergisi ödemeleri için ödemelerde son gün tarih 31 Mayıs.
EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?
Emlak vergilerinin ilgili belediyeye şahsen gidilerek ödeniyor. Emlak Vergileri Belediyelerin banka hesap numaralarına EFT yahut havale yoluyla da ödenebiliyor. Birtakım belediyelerin internet siteleri üzerinden vergi ödeme ve borç sorgusu da yapılabiliyor.
EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?
* Konut hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul şahısların emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.
* Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen kişinin ismine kayıtlı öbür bir gayrimenkulün bulunmaması gerekiyor. Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen kişinin eşinin ismine birden fazla gayrimenkul tapu kaydı bulunması, muafiyet hakkını etkilemez.
* Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekiyor.
* Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık mesken olmaması gerekir. Konutta yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilir.
* Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli oluyor lakin konut sahibinin de öteki bir konutta kiracı olarak ikamet etmesi gerekiyor.
* Emekli olduğu için muafiyetten faydalanmak isteyen bireylerin Türkiye’de emekli olma koşulu bulunuyor.
* Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da isimlendirilen bu muafiyet hakkından yalnızca konut sahipleri faydalanabiliyor. İş yeri, arsa ve topraklar için emlak muafiyeti hakkı bulunmuyor.