Kilis, 2011’de başlayan Suriye iç savaşının etkilerini en ağır hisseden illerin başında geliyor.
Şehirdeki yabancı sığınmacı sayısı neredeyse yerli nüfusla eşitlenmiş durumda.
Önemli sosyal sorunlar yaşayan bu ilimiz 6 Şubat depreminden de olumsuz etkilenen illerin arasında.
Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, aradan geçen 11 aya rağmen depremin olumsuz etkilerinin henüz ortadan kaldırılamadığını söyleyerek sıkıntıları şöyle sıraladı:
“Hala konteyner veya çadırlarda yaşam savaşı veren insanlarımız mevcuttur. Deprem, yarattığı etki ile deprem bölgesi illerinin ekonomisinin çökmesine neden olmuş, hala yeteri kadar toparlanma ve canlanma olmamıştır. Bazı üretin tesisleri kapanmış istihdamda düşüş olmuştur. Eğitim konusunda yaşanan olumsuzluklar çözülememiştir.
Kilis Ticaret Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı
Deprem dolayısı ile okulların bir kısmı yıkılmış, bir kısmı ise ağır hasarlı olduğundan kontrollü olarak yıkılmaktadır. Mevcut okullar ise ihtiyacı karşılayamamaktadır. Yeni konut yapımı tamamen durmuş, kiralar ise büyük şehirler ile yarışır hale gelmiştir” diye konuştu.
İHRACAT VE İSTİHDAM DÜŞTÜ
Yaşanan depremlerin Kilis’te ihracatı da olumsuz etkilediğini kaydeden Celkanlı, “2022 yılında 94.553.805 $ olan ihracat 2023 yılında 73.969.805 $’a düşmüştür” dedi ve şöyle devam etti:
“Mevcut istihdam durumu toplam 1871 işyerinde çalışan 26830 kişidir. Deprem öncesi istihdama göre düşüş mevcuttur. Sadece organize sanayi bölgesinde deprem öncesi 7000 kişi çalışırken bugün bu sayı 5000 kişiye düşmüştür. Deprem sonrası bir kısım kapanan fabrikalar olmuştur. Yeni yatırım yapılmamıştır. Çalışan fabrikalarda küçülme yaşanmış üretim miktarında ve istihdam sayısında düşüş olmuştur” diye konuştu.
“DESTEKLER YETERSİZ KALDI”
Kilis bölgesel destekler açısından 5. Bölge desteklerinden faydalanamadığını söyleyen Celkanlı, “OSB ise bir alt bölge desteğinden faydalandığından 6. Bölge desteğinden faydalanmaktadır. Deprem öncesi normal şartlarda bunun olumlu etkileri görülmüştür. Ancak deprem sonrası bu destekler yetersiz kalmış ve yeni yatırımların yapılması için yeterli cazibe oluşturulamamıştır” dedi.
İLAVE TEŞVİKLERE İHTİYAÇ VAR
Depremin yaralarının sarılması ve yatırımların yeniden canlanabilmesi için ilave teşviklere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Celkanlı, sözlerini şöyle bitirdi:
“Bu hususta deprem bölgesinde başta elektrik ve doğalgaz fiyatlarında indirimli tarife uygulanması; konut yapımını teşvik etmek amacı ile inşaatın ana girdilerinden oluşan demir ve betondan alınan tevkifatların kaldırılması gibi destekler uygulamaya konulmalıdır.”
patronlardunyasi.com