Otizmin nedeni bağırsakta mı saklı? ‘Çürütüldü’ denilmişti, yeniden gündemde

Otizm ve Bağırsak Sağlığı Arasındaki İlişki Araştırıldı

Yapılan araştırmaya göre, otizmli çocuklar ile nörotipik çocukların sindirim sistemi bakterilerinden oluşan mikrobiomlarında önemli farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Bu farklılıklar, davranış ve öğrenme ile ilişkili beyin bölgelerini etkileyebiliyor.

Bilim insanları, 8 ila 17 yaş arasındaki 43 otizmli çocuk ile 41 nörotipik çocuğun dışkı örneklerini ve beyin taramalarını karşılaştırdı. Yapılan karşılaştırmada, otizmli çocukların, serotonin üretiminde rol oynayan bazı sindirim moleküllerine daha az sahip oldukları belirlendi.

Çalışma, vücudun yüzde 90’ından fazlasının bağırsakta üretildiği serotonin hormonuna odaklanıyor. Serotonin eksikliğinin sosyal etkileşim, öğrenme ve duygusal düzenleme gibi temel beyin işlevlerini olumsuz etkilediği gözlemlendi.

Öte yandan, otizmli çocukların çoğunun sindirim rahatsızlıkları yaşadığı biliniyor; mide sorunları, kabızlık ve şişkinlik gibi belirtiler sıkça görülüyor. Bu araştırma ise, bu fiziksel rahatsızlıkların otizmin nörolojik semptomları ile ilişkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, annelerin hamilelik döneminde antibiyotik kullanması da önemli bir faktör olabilir. Çünkü bu tür ilaçlar, annenin mikrobiyomunu etkileyerek gelişmekte olan bebeğin beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Profesör Lisa Aziz-Zadeh, araştırmanın baş yazarı olarak, “Daha önce beyin ve bağırsak yapısındaki farklılıklar gözlemlenmişti. Biz ise bu bağlantıyı net bir şekilde görebildik. Beyin ile bağırsak sağlığı arasındaki ilişki, otizm belirtileri üzerinde aracılık edebilir” şeklinde konuştu.

Ancak bilim insanları, bu araştırmanın henüz neden-sonuç ilişkisi kuramadığını belirtiyor. Yani bağırsak bakterilerindeki değişikliklerin otizme yol açıp açmadığı konusunda kesin bir sonuca varılamamıştır. Yine de elde edilen bulgular, otizm spektrum bozukluğunun sebeplerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Related Posts

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli