Denizli’nin Pamukkale ilçesinde DSİ’nin basınçlı sulama projesi ödenek olmaması nedeniyle tamamlanamadı. Alana bırakılan ekipmanların bir kısmı çıkan yangınla küle döndü. Bölgedeki üreticiler boruların bir kısmının çalındığını tez etti.
Denizli’de Pamukkale Ovası’na su sağlayan Rahmet Sulama Birliği 2012 yılında hazırladığı proje ile bölgedeki sulamayı açık kanallardan basınçlı sulama sistemine geçirmeyi planladı. Proje 2017 yılında onaylandı.
Bir yıl sonra sulama birlikleri idarelerinin DSİ’ye geçmesinden sonra 20 milyon liralık ödenek ayrılan projede hidrant çalışmaları yürütüldü. Döşenecek borular alana getirilerek birleştirilmeye başlandı. Lakin proje corona salgını ve ödenek yetersizliği nedeniyle durdu.
HIRSIZLAR ÇALDI
Bir yıldır çalışmanın olmadığı bölgede köylüler boruların hırsızlar tarafından çalındığını öne sürdü. Bölge üreticilerinden Serkan Tüğdür, otluk alanlarda çıkan yangınlar nedeniyle boruların bir kısmının da yanarak küle döndüğünü söyledi.
Tüğdür, “Ödenek kısıtlığından ötürü evvel hidrant aralıklarını açtılar. İtiraz ettik yine projelendirildi. Bu yıl hiç ödenek ayrılmadı. Borular dışarıda kaldı. Şayet ödenek yoksa boruların toplanarak inançlı bir yere alınması gerekirdi. Borular birebir vakitte çalınıyor. Yazıktır bu bizim paramız” diye konuştu.
BİR YILDIR ÇALIŞMA YAPILMIYOR
CHP Pamukkale İlçe Lideri Arda Arpacı bölgeyi adım adım takip ettiklerini belirterek, “Uzun müddet ödenek yetersizliğinden ötürü proje hayata geçmedi. Geçen yıl ödenek çıktı ve çalışmalar başladı. Ancak bir yıldır burada çalışma yapılmıyor. Otların kurumasıyla kış aylarında buradaki borular yandı. Bu ulusal servettir. DSİ yetkililerine sesleniyoruz. Borular süratle döşensin. Döşenmeyecekse, bütçeleri yoksa borular buradan kaldırılsın” tabirlerini kullandı.
46 BİN DÖNÜM TARIM ALANI
Basınçlı sulama sistemi bölgedeki 46 bin dönüm tarım yerine sistemli sulama imkanı sağlayacak. Mikro klima özelliğine sahip Pamukkale Ovası’nda 19 çeşit meyve üretiminin yanı sıra başka tarım eserleri yetiştiriliyor. Üretimin yüzde 90’ı ihraca gidiyor. Bölge üreticileri eserleri için son 8 yıldır Küresel Gate sertifikası alıyor.