TBMM Başkanvekili Karaca’dan çağrı: İngiltere’ye değil Meclis’e bakın

ANKARA – TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların çözümü için Meclis’te oy birliği ile kabul edilen Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu raporundaki önerilere işaret etti, “İngiltere, Finlandiya’ya bakmaya gerek yok, sorunun çözümü Meclis’te” dedi.

Meclis Başkanvekili Biçer Karaca, Gazete Duvar Ankara bürosunu ziyaret etti. Gazete Duvar yazarları Berrin Sönmez, Funda Şenol, Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya ve Parlamento Muhabiri Ceren Bayar ile gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Karaca önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulması beklenen hayvan hakları ile ilgili teklifi değerlendirdi.

Henüz Meclis’e sunulan bir teklif olmadığını, ancak kamuoyuna yansıyan tartışmalardan endişe ettiklerini belirten Biçer Karaca, hayvanların öldürülmesi anlamına gelen uyutma önerisinin asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

‘BAŞKA ÜLKELERDEN ÖRNEK ALMAYA İHTİYACIMIZ YOK’

2019 yılında TBMM’de kurulan “Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”nda görev yaptığını hatırlatan Biçer Karaca hazırlanan raporun tüm partilerin oy birliği ile geçtiğini hatırlattı.

Tüm partilerin raporda yer alan 55 önerinin altına imza attığını söyleyen Biçer Karaca, “İngiltere, Finlandiya örneklerinden bahsediliyor. Başka ülkelerden örnek almaya ihtiyacımız yok. TBMM’nin 27. Yasama Dönemi’nde kurulan komisyonun oy birliği ile kabul edilen raporundaki önerilere bakın. Sorunun çözümü Meclis’te” dedi.

Raporda yer alan “Hayvan Hakları Fonu oluşturulması” önerisinin CHP’nin teklifi ile kabul edildiğini hatırlatan Biçer Karaca, ayrıca kısırlaştırma merkezlerinin belediyeler ve il özel idareleri bünyesinde kurulması, bütçede belediyeler ve il özel idarelere tahsisli hayvan hakları konusunda kullanılacak şekilde bütçe sağlanması konusundaki tekliflerinin de o dönem komisyonda kabul gördüğünü anlattı.

AYM’NİN SOYADI KARARI: İPTAL GEREKÇESİ DİKKATE ALINARAK DÜZENLEME YAPILMALI

Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz yıl kadının evlilik öncesindeki soyadını tek başına kullanmasını sağlayacak bir iptal kararına imza attı. AYM’nin bu kararının ardından Meclis’e bir yasa teklifi veren Meclis Başkanvekili Karaca teklifte, “Evlenen eşler kendi evlilik öncesi soyadlarını kullanmaya devam etmek veya içlerinden birisinin soyadını aile adı olarak kullanmak konusunda seçim hakkına sahiptirler” şeklinde değişiklik önerdiklerini anlattı.

AK Parti’nin kamuoyuna sızan yargı paketi içindeki soyadı düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerini karşılamadığına dikkat çeken Biçer Karaca, “AYM eşitlik ilkesine dikkat çekerek kadının da erkek gibi kendi soyadını kullanma hakkına sahip olduğunu söylüyor. Kamuoyuna yansıyan taslak doğruysa, sadece iki kelime değişikliği yapılmış ama içerik değişmemiş. Karar açık ve net. AYM’nin iptal gerekçesi dikkate alınarak düzenleme yapılmalı” dedi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx