Yaren leylek ile eşi Nazlı, ulaşım tamamlanan gruplara 10 gün sonra kavuştu

Türkiye’yi, Avrupa Leylek Köyleri Birliği’nde temsil eden tek köy olan Bursa’nın Karacabey ilçesi Eskikaraağaç köyünde balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren leyleğin dostluğu, milyonlar tarafından ilgiyle takip edilen hikayeye dönüştü. Geçen 12 yılda her göç zamanı geldiğinde köyde, Adem Yılmaz’ın kayığına konan Yaren, bu yıl da geldi. 29 Şubat’ta Eskikaraağaç’a gelen Yaren leylek, her yıl olduğu gibi bu yıl da balıkçı Adem Yılmaz’ın kayığına konup, beklenen görüntüler verdi. Yaren’den 7 gün sonra eşi Nazlı da Eskikaraağaç’a geldi.

İLK YAVRU 28 NİSAN’DA YUMURTADAN ÇIKTI, 2’SİNİ KAYBETTİLER

Balıkçı Adem Yılmaz’ın gölden gelen balıklarla beslenen Yaren leylek ve eşinin, bu yıl da 4 yumurtası oldu. Eşi ile düzenli olarak kuluçkaya yatan Yaren leyleğin ilk yumurtası 28 Nisan’da yumurtadan çıktı. Yaren leylek ile eşi Nazlı’nın, soğuktan ve yağmurdan korunmak için mücadele ettiği yavrulardan 2’si ölürken, 1’i de rahatsızlanınca, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 2’nci Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yuvadan alınıp, tedavi için Celal Acar Yaban Hayvanı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü. Tedavisi tamamlanan yavru leylek, getirilip getirildiği Eskikaraağaç Leylek Köyü’nde, sepetli merdivenle yuvaya yerleştirildi. Yuvadan uçan Yaren ile Nazlı, yavruların yuvaya bırakılmasını uzaktan dikkatle takip ederken, Nazlı leylek bir süre sonra yuvaya konarak 2 yavruyla da ilgilenmeye başladı. Yaren leylek ise bir binanın çatısından, eşini ve yavrularını izlemekle yetindi.

‘SU KAYBİ, MİNERAL KAYBİ VE ENFEKSİYON VARDI’

Yavru leyleğin 10 günlük tedavi sürecinin yürütüldüğünü belirten DKMP 2’nci Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, “30 Mayıs’ta Celal Acar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezimize taşındı Yaren leyleğin bugün itibariyle eski yuvasına geri konuldu. Gördüğümüzde yaren leylek, eşiyle bunu kabullendi. Bize toplanan yavrumuz su kaybı, mineral kaybı ve Ekonomik belirtiler göstermişti. Veterinerlerimiz tarafından güçlü bir tedavi ile antibiyotik tedavisi uygulandı. İlk yavru önceya kadar süpürülüp mama karışımıyla, doğrudan beslenmesine yardımcı olundu. Daha sonra önüne konulan yiyeceklerin beslenmesi, güçlendiği görüldü. Şu anda iyi durumda ve biz bu gözlemlemeyi devam ettireceğiz. Umarım da göç zamanı gelince aileyle uzun bir süre tekrar başlayacak. Yaren leylekle ilgili gözlemlemeler devam

edecek” ömründen yararlandı.

‘SADECE YAVRUMUZA HALKA TAKILDI’

Yaren leyleğin kilosunun ayağına halka alındığını, hem sağlık parçalarının hem de göç yolculuğunun takip ettiğini söyleyen Çiçek, “Bu halkadan onun nereye gittiğini, ne ilerliyor takip etme fırsatı bulacağız. İleriki saatlerde bakım ile ilgili GPS yöntemlerinin ölçülmesini hangi geçiş yolunu takip etmeyi görmek istiyorsunuz. Yaren leyleğin bir sonraki yıl, yavrularıyla geri döndüğünü görebilmek için açıkça bu halkanın, geldiyse varsa, demek ki gidiyor ve bu göç yoluyla geri döneceği diye anlayacağız. Bu halka sadece yavrumuza dahildir. Bu hayvanların yaban hayvanları, bu hayvanlara insani temasının en az düzeyde olmasını istiyoruz. Bu sayede zaten yabancı oluyor ve uçmasına da engel teşkil etmiyor” diye konuştu.

Çiçek, yavruya da anne ve babası gibi isim bülteni için isim kampanyası başlatacaklarını da belirterek, “Şu anda yavruya isim konulmadı ama çevremizde insanlar gelip burada temas sağladıkça, bir isim bulunna ortaya çıkıyor ve bununla ilgili bir isim kampanyası da başlatmayı sitelerimizde hedefliyoruz” dedi.

‘İNŞALLAH AĞUSTOSA KADAR SAĞLIKLA BÜYÜRLER’

Yaren ve Nazlı’nın yavrularının kurtarılmasından elde edilen mutluluğu dile getiren Adem Yılmaz (70) şöyle konuştu:

“Mutlu ayrıntıların süresi. Çünkü 10 günlük bir tedaviden sonra iyileşip yuvasına döndü. Üzgünüm, bu yıl 2 yılını kaybetti. 3’üncüsünün de hasta olması beni gerçekten üzdü. Fakat bu doğanın getirdiği bir şey. Bunu artık kabullenmek zorundayız. Şu anda durum iyi gitti. 2’nci bebeğinin iyileşmesi beni mutlu etti. 2 yavruyla devam etsin, ağustosa kadar umarım sağlıklı büyürler. 15 Ağustos’ta yavrular, ağustosun sonunda da Yaren ile Nazlı Afrika’ya göçe gidecekler. Bu dönemde Yaren’i takip ettim. Yuvaya konduğu zaman çocuklarına umarım iyi bir tepki verir. Yavrusu uzun süre kaldığı için kabul etmeyebilir. Umarım kabul eder, gönlümden öyle geçiyor. Nazlı annesi onu kabul eder de Yaren erkek olduğu için umarım kabul eder o da kabul edecektir.”

Yaren’in göç zamanı yaklaşırken hüznü kapladığını ifade eden Yılmaz, “Geldiği zaman sevinç, giderken de üzüntüyü yaşamak ama ne yapacaksın. Buradan da gitmesi gerekiyor, burada da kalıyor. 6 ay burada, 6 ay orada. İşte böylece hayat devam edecek. Mart ayına girdiği zaman ben havalara uçuyorum. Başım hep havadaydı. Gelmesini bekliyor, bazıları geliyor, Yaren gelmiyor. Derken bir gün oluyor, işte Mart’ın 5’inde 3’ünde yuvasına inmiş oluyor. 1-2 gün sonra eşi geliyor. Yine de devam ediyorlar, işte eşleşiyorlar. 13 yılımız geçiyor” dedi.

‘YAVRUDAKİ ANORMALLİĞİ YAYINI İZLEYENLER FARK ETTİ’

Doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş ise Yaren leyleğin büyütüldüğünün hastalandığının ilk olarak canlı yayından tespit edildiğine dikkat edilerek, “Zaten bu yavrudaki anormalliği ilk fark eden yine YouTube’da bu yayını izleyen kullanıcılar oldu. Biz burada dikkatimizi verdik.Genellikle insan etkisi olmadan yuvaya müdahale edilemiyor.Ama yavrudaki anormal durumlar nedeniyle arkadaşlar müdahale etmek zorunda kaldılar ve yavruda müdahalede bulunuldu. Milli Park görevlilerine, veterinerlere ve sahadaki bakıcılara ayrıca minnettarız.Tabii ki artık bundan sonra Adem Amca’ya da çok iş düşüyor. Çünkü yavrunun kendini toplaması, anne-babanın getirdiği yiyeceklere de bağlı. Bir leylek.Onlar da yavrularına bakacaktır.Bu sene böyle biraz bizi korkutan ama sonu mutlu biten bir hikaye oldu. Bakalım süreç hep beraber takip ediliyor” diye konuştu.

ESKİKARAĞAÇ, LEYLEKLERİN GÖÇ ROTASINDA

Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri Birliği’nde temsil eden tek köy olan, Karacabey ilçesindeki Eskikaraağaç Leylek Köyü, her yıl göç döneminde binlerce leyleğin geçtiği göç rotası üzerinde yer alıyor. Köy, aynı zamanda leyleklere de ev sahipliği yapıyor. ‘Yaren Leylek ve Adem Amca’nın hikayesi doğaseverler tarafından da ilgiyle takip ediliyor. 2019’da Karacabey Belediyesi’nin katkılarıyla yönetmen Burak Doğansoysal’ın hikaye filmi çekildi ve Prag Film Ödülleri’nde ‘En İyi Belgesel’ bölümü kazandı. Geçen yıl ise Karacabey Belediyesi, Balıkçı Adem ve Yaren Leylek’in anıtını yaptırıp, hikayenin köy meydanında ölümsüzleşmesini sağladı.

CANLI YAYIN İLE YUVASI İZLENEBİLİYOR

Yaren Leylek ve Adem Amca’nın hikayesi, köyde turizm hareketliliğini dile getirdi. Hikayeyi kazanan ve leyleleri yakından görmek isteyen doğaseverler, her yıl Bursa’nın Karacabey ilçesindeki Eskikarağaç Leylek Köyü’nü ziyaret ediyor. Adem Amca ve Yaren’i görmeye gelenler arasında Ata Demirer, Aslıhan Gürbüz, Yıldıray Şahinler gibi ünlü isimler de yer aldı.

Karacabey Belediyesi, Yaren Leylek ve eşinin bulunduğu yuvasının internet üzerinden 7 gün 24 saat canlı yayın izlenebilmesi amacıyla ‘www.yarenleylek.com’ sistemini devreye aldı. Ayrıca Yaren kendisini merakla bekleyenler tarafından takip edilebiliyor.

KAYNAK: DHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx